Trufelki kokosowe

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia sześć trufli kokosowych na talerzyku

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 45 dag białej czekolady
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki rumu
  • 18 migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtaczania

Przygotowanie:
Czekoladę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Miękkie masło dobrze ugnieć z wiórkami kokosowymi, startą czekoladą, sokiem z cytryny i rumem. Masa powinna być dość sztywna. Jeśli jest dość miękka, wstawić ją należy na godzinę do lodówki. Ręce schłodzić pod zimną wodą. Odrywaj z masy małe kawałki, w każdy wciśnij migdał. Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe powkładaj do papierowych foremek i wstaw do lodówki do stężenia.

Smacznego! 

Anetta Chrzanowska RZD Łask