Tradycyjne faworki

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia gotowe faworki na talerzu

Składniki:

  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,
  •  ½ kg smalcu do smażenia

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki razem zagnieść, dobrze wyrobić. Ciasto wybijać wałkiem, aż będzie gładkie i lśniące, cieniutko wałkować, podsypując jak najmniej mąki. Wykrawać faworki, długie cienkie paski ciasta przekroić w środku i przełożyć  przez przecięcie. Wrzucać po kilka sztuk na gorący smalec i smażyć na kolor słomki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!

Hanna Moszczyńska