Tort makowy na święta

Show the MENU

Składniki:

  • 4-6  jajek
  • 4 szklanki maku
  • Ok. 1 szkl. cukru
  • 2-3 starte jabłka (niekoniecznie)
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (niekoniecznie)
  • cukier waniliowy- jeśli lubisz

Krem :
nutella + serek mascarpone mniej więcej po połowie objętości. Wymieszać po prostu jedno z drugim i już
W oryginale jest tyle tego maku surowego. Ja ostatnio kupuję (w Tesco) mak w torebkach tak spreparowany, że po dodaniu gorącego mleka lub wody jest gotowy do użycia. Wtedy na jedną torebkę maku wystarczają 4 jaja. Ubić żółtka, najlepiej z cukrem pudrem,   do nich ubitą osobno pianę ze wszystkich żółtek i upiec   40 minut w 1600 C. Po przestygnięciu przełożyć kremem. Można jedną warstwę  „przełożeniową”  zrobić z dżemu porzeczkowego. Masz parę wersji tortu w jednym, wszystkie dobre.

Można jeszcze zrobić do niego tradycyjny krem kawowy na bazie prawdziwego masła. Też jest pyszny: Kostkę masła ucierasz z cukrem pudrem dodając po jednym 3 żółtka i dolewając kawę (3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej z ¼ szkl wody gorącej).