Świąteczne specjały

Show the MENU

Wyborne gołąbki na wigilijną kolację.
Składniki:

  • 1,5 kg pieczarek,
  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 2  duże cebule,
  • 40 dag ryżu długoziarnistego,
  • 3 pomidory,
  • koperek,
  • sól,
  • 3 kostki bulionu z kury rozpuszczonego w 1,5 l. wody.
  • pieprz,
  • masło,
  • olej,
  • masło.

Sposób przygotowania:
Pieczarki płuczemy , obieramy i kroimy w drobne plasterki. Smażymy w małej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła. Proces smażenia pieczarek trwa do czasu wyparowania soku z pieczarek, wtedy to właśnie dodajemy łyżkę masła. Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w drobne piórka. Smażymy na tłuszczu, pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę masła. Łączymy cebulę z pieczarkami i doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze jest, kiedy produkty są doprawiane już w trakcie smażenia. Następnie gotujemy ryż na sypko, (półtwardo). Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy z nich farsz do gołąbków. Smak musi być wyrazisty. Kapustę  w całości po wykrojeniu środka, gotujemy. Po ugotowaniu  kapusty zdejmujemy ostrożnie liście aby ich nie  porozrywać. Na liście nakładamy farsz grzybowy i zwijamy w kopertę. Układamy w garnku na wierzchnich liściach z kapusty i zalewamy bulionem z kury. Gotujemy  na małym ogniu około 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek wraz z pomidorami  bez skóry pokrojonymi w drobną kostkę, 2 łyżki masła. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy gołąbki z kaszą lub ryżem wraz z bukietem surówek.

Barszcz czerwony ze śmietaną
Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 5-6 buraków czerwonych, 
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 20 dag boczku,
  • 0,20 l kwaśnego barszczu,
  • pęczek koperku,
  • sól, 
  • masło,
  • woda.

Sposób przyrządzania:
Umyte buraczki gotujemy w wodzie aż będą miękkie, wystudzone trzemy na drobnej tarce. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody. Do gotującej się wody  wkładamy połowę utartych buraczków  a następnie zalewamy kwaśnym  barszczem . Gotujemy przez około 10 minut i zestawiamy z ognia. Dodajemy druga część buraków doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ziemniaki, odparowujemy, tłuczemy i zaprawiamy przesmażonym boczkiem i pokrojonym koperkiem, solą i pieprzem. Podajemy bezpośrednio na talerzu, zalewając barszczem.

Elżbieta Jóźwicka

Smacznego !