Świąteczne słodkości

Show the MENU

Suszone śliwki w cieście
Składniki:

  • śliwki suszone 250 g. 
  • ciasto piwne 300g, 
  • migdały bez skórki 80 g., 
  • mąka 3 łyżki stołowe,
  • cukier puder,
  • cynamon,
  • tłuszcz do smazenia  - olej

Przygotowanie:
Śliwki umyć i namoczyć ( 30 minut), osączyć. Do każdej śliwki włożyć połowę migdała (może być cały) i obtoczyć w mące ( nadmiar strząsnąć). Przygotować ciasto.  2 jajka wymieszać z mąką dodając piwo w takiej ilości aby uzyskać ciasto w konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Zanurzać śliwki w cieście i smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Piernik z orzechami i migdałami
Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 250 g zmielonych orzechów laskowych,
  • 300 g migdałów w słupkach (mogą być płatki, ale słupki są lepsze),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska),
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej,
  • 50 gsmażonej skórki cytrynowej,
  • 1 aromat migdałowy,
  • 40 gmasła,
  • 200 gcukru miałkiego
  • 200 gmiodu (najlepiej lejącego, ale nie koniecznie),1 całe jajko,
  • sok z 1 cytryny, 
  • 2 łyżki winiaku

Przygotowanie:
Do miseczki przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy laskowe i migdały, proszek do pieczenia i sodę, przyprawę do piernika skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i aromat migdałowy, wszystkie te „suche składniki” wymieszać. Na patelni lub w garnku wymieszać cukier, miód, masło, sok z cytryny i winiak, podgrzać mieszając, aż miód i cukier się rozpuszczą. Pozostawić do przestygnięcia. Do mieszanki orzechowo mącznej dodać jajko, przestudzony miód i wszystko razem zmieszać, wysmarować starannie masłem formę o rozmiarach około 30x40cm (można formę wyłożyć papierem wysmarowanym masłem, wygodnie wtedy się wyciąga piernik), wyłożyć masę piernikową i ugnieść, żeby stanowiła równą warstwę (sama układam na masie piernikowej folie aluminiową i na tym deskę do krojenia, którą przygniatam, żeby to się równo ułożyło), przykryty folią aluminiową piernik odstawić na około 12 godzin w chłodne miejsce (na dolną półkę lodówki, balkon jak jest chłodno). Po 12 godzinach leżakowania piernika, włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 180oC, zdjąć folię aluminiową i wstawić piernik do piekarnika, piec około 45-50 min. Gdyby się zaczął przypalać z góry, przysłonić papierem do pieczenia. Gotowy piernik nieco odstaje od formy, a patyczek włożony w ciasto jest suchy. Po wystudzeniu pokroić ciasto w prostokąty około 3x3cm i przechowywać w zamkniętym szczelnie blaszanym pudełku. Piernik jest najlepszy około 3-4 tygodnie po upieczeniu, o ile dotrwa do tego czasu.

Najpierw milej zabawy a potem: Smacznego !              

Stanisława Wieczorek