Sos słodko-kwaśny

Show the MENU

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 papryki czerwone,
  • puszka ananasa, puszka kukurydzy,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • łyżka czosnku mielonego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki papryki mielonej,
  • 3 szklanki cukru,
  • łyżka wegety,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 3/4  szklanki octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę, cebulę pokroić, wymieszać i trochę posolić, gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Po godzinie dodać pokrojonego ananasa i pokrojoną paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki ziemniaczanej) gotować 30 minut. Na koniec rozrobić mąkę w pół szklanki wody dodać do sosu i zagotować. Gorące wkładać do słoików i kłaść do góry dnem, nie gotować.

Magdalena Siwek
RZD Opoczno