Składniki:
Wykonanie:
Schab porcjujemy na kotlety i rozbijamy tak by środek był grubszy, a brzegi cieńsze. Doprawiamy solą, pieprzem, wegetą i czosnkiem. Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy, pora kroimy w półkrążki i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do mielonego mięsa dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz jajka, doprawiamy do smaku i dobrze mieszamy. Na plastrach schabu układamy farsz i składamy w sakiewkę składając brzegi ku górze, ściskając w tzw. kwiatuszek. Ze sparzonego liścia pora wycinamy paski do związywania. Każdą z sakiewek posypujemy solą i papryką, a w kwiatek wciskamy ząbek czosnku. Sakiewki układamy na blachę, podlewamy olejem i pieczemy (z termoobiegiem) w temperaturze 1800C przez 30 minut.
Urszula Stala
RZD Bełchatów