Schabowe sakiewki

Show the MENU

Składniki:

  • 1kg schabu,
  • 20 dag pieczarek,
  • 40 dag wieprzowego mięsa mielonego,
  • 3 jaja,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • wegeta,
  • rozmaryn,
  • czosnek,
  • olej,
  • zielona część pora.

Wykonanie:
Schab porcjujemy na kotlety i rozbijamy tak by środek był grubszy, a brzegi cieńsze. Doprawiamy solą,  pieprzem, wegetą i czosnkiem. Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy, pora kroimy w półkrążki i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do mielonego mięsa dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz jajka, doprawiamy do smaku i dobrze mieszamy. Na plastrach schabu układamy farsz i składamy w sakiewkę składając brzegi ku górze, ściskając w tzw. kwiatuszek. Ze sparzonego liścia pora wycinamy paski do związywania. Każdą z sakiewek posypujemy solą i papryką, a w kwiatek wciskamy ząbek czosnku. Sakiewki układamy na blachę, podlewamy olejem i pieczemy  (z termoobiegiem) w temperaturze 1800C przez 30 minut.

Urszula Stala
RZD Bełchatów