Składniki:
Przygotowanie:
Polędwiczkę nabijamy na długi ostry nóż, tak aby zrobić w niej otwór, ale tak by jej nie rozciąć. Przygotowujemy śliwki - w środek każdej wkładamy pół ząbka czosnku, W środek polędwiczki wciskamy śliwkę, następnie kilka rodzynek, znowu śliwkę i tak na przemian, aż polędwiczka będzie wypełniona nadzieniem. Obsypujemy polędwiczkę pieprzem – powinna być czarna. Zawijamy ściśle w folię aluminiową i zamrażamy. Musi zamarznąć na sztywno, aby można ją włożyć w środek schabu. Wzdłuż schabu długim nożem wycinamy kieszeń, wsuwamy zamarzniętą polędwicę. Nacieramy schab wegetą, obsypujemy mięso majerankiem. Wkładamy do wyłożonej folią aluminiową prostokątnej formy, polewamy po wierzchu miodem; zawijamy ściśle folię, tak aby schab był przykryty. Piec 2 godz.
Urszula Stala
Fot. Sylwia Palma