Schab faszerowany polędwicą ze śliwkami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia gotowe kawałki schabu faszerowanego polędwicą ze śliwkami

Składniki:

  • schab wieprzowy dość gruby;
  • polędwiczkę wieprzową - również grubą i tej samej długości co schab;
  • śliwki suszone (kalifornijskie),
  • rodzynki, czosnek,
  • majeranek,
  • wegeta lub jarzynka,
  • pieprz czarny,
  • miód - najlepiej spadziowy

Przygotowanie:
Polędwiczkę nabijamy na długi ostry nóż, tak aby zrobić w niej otwór, ale tak by jej nie rozciąć. Przygotowujemy śliwki - w środek każdej wkładamy pół ząbka czosnku, W środek polędwiczki wciskamy śliwkę, następnie kilka rodzynek, znowu śliwkę i tak na przemian, aż polędwiczka będzie wypełniona nadzieniem. Obsypujemy polędwiczkę pieprzem – powinna być czarna. Zawijamy ściśle w folię aluminiową i zamrażamy. Musi zamarznąć na sztywno, aby można ją włożyć w środek schabu. Wzdłuż schabu długim nożem wycinamy kieszeń, wsuwamy zamarzniętą polędwicę. Nacieramy schab wegetą, obsypujemy mięso majerankiem. Wkładamy do wyłożonej folią aluminiową prostokątnej formy, polewamy po wierzchu miodem; zawijamy ściśle folię, tak aby schab był przykryty. Piec 2 godz.

Urszula Stala
Fot. Sylwia Palma