Sałatka brokułowa z fasolką szparagową

Show the MENU

Składniki:

1 brokuł

600 g fasolki szparagowej (może być mrożona)

10 – 15 szt. pomidorków koktajlowych  

150 g sera feta

jogurt grecki (małe opakowanie)

2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

pieprz, cukier i sól do smaku

Wykonanie:

Fasolkę oczyścić z ogonków, umyć i włożyć do gotującej się wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować bez przykrycia około 7 - 8 minut, aby była ugotowana al'dente. Fasolkę odcedzić, wystudzić, pokroić na mniejsze kawałeczki. Brokuła umyć, oddzielić duże różyczki, gotować al'dente około 5 minut w tej samej wodzie, w której gotowała się fasolka. Brokuła odcedzić, wystudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Ser feta pokroić w kostkę, a pomidorki przekroić na pół. Jogurt, oliwę i czosnek (przeciśnięty przez praskę)  wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Urszula Stala

PZDR Bełchatów