Składniki:
1 brokuł
600 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
10 – 15 szt. pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
jogurt grecki (małe opakowanie)
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pieprz, cukier i sól do smaku
Wykonanie:
Fasolkę oczyścić z ogonków, umyć i włożyć do gotującej się wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować bez przykrycia około 7 - 8 minut, aby była ugotowana al'dente. Fasolkę odcedzić, wystudzić, pokroić na mniejsze kawałeczki. Brokuła umyć, oddzielić duże różyczki, gotować al'dente około 5 minut w tej samej wodzie, w której gotowała się fasolka. Brokuła odcedzić, wystudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Ser feta pokroić w kostkę, a pomidorki przekroić na pół. Jogurt, oliwę i czosnek (przeciśnięty przez praskę) wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Urszula Stala
PZDR Bełchatów