Rolada waflowa z bananem

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia roladę waflową z bananem

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (polecam zwykłą)
  • ½ szk. cukru
  • 1 paczka wafli tortowych (mogą być andruty 29cm/23cm)
  • 2 duże łyżki kakao
  • 2 paczki herbatników zwykłych
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 banany
  • 10 dkg rodzynek

Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, cukier, kakao dodać herbatniki pokruszone na mączkę cały czas podgrzewając mieszać, dodać namoczone rodzynki. Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance gorącej  wody. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Smarować gorącą masą wafle .Około 4 wafli na jedną roladę po rozsmarowaniu masy układamy na brzegu obrane banany i zwijamy roladę. Wafle pod wpływem ciepłej masy miękną i są plastyczne fajnie się zwija.

Opracowała: Anetta Chrzanowska