Rogaliki z marmoladą

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia gotowe rogaliki z marmoladą

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ kg margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 6 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej
  • ½ kg marmolady twardej
  • cukier kryształ do posypania

Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną lub masłem, wkruszyć na sucho drożdże, wbić jajka i żółtka, zarobić ciasto wlewając śmietanę. Ciasto  rozwałkować, radełkiem wycinać trójkąty, nałożyć marmoladą, zwijać rogaliki, smarować białkiem, posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok.15-20 minut.

Adryjanna Kempa
RZD Wieruszów