RIGATONI

Show the MENU

Składniki:

  • makaron rigatoni
  • łodyga selera - 80 g
  • pomidory koktajlowe - 12 szt
  • papryczka peperoni - 2 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • świeży ser ricotta - 160 g
  • ser gorgonzola - 120 g
  • śmietana 30% - 100 ml
  • rukola - 10 g
  • olej do smażenia - 40 ml
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

Ugotować makaron w słonej wodzie.
Czosnek, seler naciowy oraz papryczkę peperoni pokroić w plasterki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Pokrojony seler oraz papryczkę podsmażyć na oleju - ok 30 sekund. Następnie dodać ser gorgonzolę, ricottę oraz czosnek. Całość zalać 30 % śmietaną i dusić przez kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, wymieszać i dusić ok. 1 minuty. Na sam koniec dodać makaron, świeżą rukolę wszystko razem połączyć a następnie wyłożyć na talerze i ciesz się pysznym smakiem.

 

Anetta Chrzanowska
PZDR Łask