Puszysty sernik

Show the MENU

Składniki:

  • 1,25 kg sera typu "Mój ulubiony",
  • 11 jaj,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • "sernix",
  • 1 szklanka śmietany (18%),
  • 1 kostka masła,
  • 2 paczki biszkoptów "Języczki",
  • rodzynki,
  • skórka pomarańczy do smaku

Sposób przygotowania:
Masło delikatnie roztopić, żółtka oddzielić od białek, ubić do białości z cukrem (1,5 szklanki) i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania wlać (powolutku) gorący tłuszcz i dokładnie miksować. Następnie dodać ser oraz mąkę i "sernix", dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę, składniki wymieszać. Ubić białka na sztywno i z resztą cukru (0,5 szklanki), rodzynkami i skórką pomarańczy dodać do masy sernikowej. Całość wylać na blachę wyłożoną biszkoptami. Piec około 40 - 50 minut, w temperaturze 160 C

Smacznego!

Agnieszka Trojak
RZD Sieradz