Pstrąg z grilla po Smardzewsku

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia dwa pstrągi po Smardzewsku na grillu

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • natka pietruszki
  • oliwa lub olej
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:
Pstrągi opłukać w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek rozgnieść lub drobno posiekać i przełożyć do małego naczynia, dołożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz i trochę oliwy lub oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Pstrągi natrzeć od środka przygotowaną marynatą, a z zewnątrz posmarować lekko oliwą, oprószyć solą i odstawić na pół godziny. W tym czasie możemy rozpalić grilla. Gdy grill jest już rozpalony  kładziemy na ruszt pstrągi i pieczemy je ok. 10 min z każdej strony. Nie należy się obawiać, że ryby się rozpadną podczas pieczenia.