Przystawki na każdą okazję - Prosiaczek, Kugiel, Ruloniki z szynki

Show the MENU

PROSIACZEK
Składniki:

  • 70-80 dkg golonki wieprzowej
  • 20 dag  żeberek wieprzowych  
  • 2 średnie nóżki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 5-6  dag żelatyny na 2 litry wywaru
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 plastry mortadeli  
  • 2 oliwki
  • 2 goździki

Dodatkowo butelka po napoju z szeroką szyjką o poj. 1,5 l

Sposób przyrządzenia:
Mięso namoczyć w zimnej wodzie. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i vegetą, włożyć do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka i nastawić do gotowania. Jak zacznie się powoli gotować - odszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, włoszczyznę, sól i gotować na wolnym ogniu ok.3 godziny. Z wywaru odlać 2 litry przecedzić przez gazę wymieszać w nim żelatynę. Mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą pieprzem i czosnkiem. Zimną galaretę przełożyć do butelki napełniając po brzegi. Zakręcić butelkę szczelnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia w pozycji leżącej. Kiedy galareta zastygnie, najlepiej na drugi dzień przelać butelkę strumieniem ciepłej wody z kranu. Rozciąć butelkę (najlepiej za pomocą nożyczek) wyjąć delikatnie galaretkę i włożyć na półmisek ozdobiony sałatą.  Z szynki lub mortadeli wyciąć ryjek, uszy i ogon, i za pomocą goździków doczepić do naszego prosiaczka. Oczy można zrobić z oliwek.

Przepis Henryka Gos
zdjęcia Kamila Kieszek

KUGIEL
Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  •  ½ kg  boczku na skwarki

Sposób  przyrządzenia:    
Ziemniaki trzemy tak jak na racuchy, nie odciskamy ich jednak z wody. Do powstałej masy dodajemy jajka, mąkę, mleko, sól oraz pieprz. Boczek kroimy i smażymy (możemy go zastąpić dowolnym mięsem z cebulą), następnie dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Gdy składniki dobrze się połączą przełożyć całość do foremki i upiec na złoty kolor. Podawać na ciepło lub zimno.

Przepis Henryka Gos
zdjęcia Kamila Kieszek

RULONIKI Z SZYNKI                                                                                                                                                     
Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (lodowa, rukola, roszponka, kapusta czerwona)
  • 1 świeży ogórek
  • 5 pomidorków typu cherry
  • 1 czerwona cebula
  • sos czosnkowy
  • ok.15 plasterków szynki konserwowej
  • 1 serek naturalny do smarowania   
  • ok.15 plasterków bardzo cienko krojonego sera żółtego

Sposób przyrządzenia:                                                                                                                                                       
Ogórka pokroić w plastry, pomidorki cherry w ćwiartki, czerwoną cebulkę w drobne piórka, wymieszać z sałatami i sosem, można dodać także rzodkiewkę i szczypiorek. Przygotowaną mieszankę sałat wyłożyć na płaski półmisek. Każdy plaster szynki smarować naturalnym serkiem, na plastrach szynki układać plasterki sera żółtego, a następnie zwijać w ruloniki. Ruloniki z szynki dekoracyjnie poukładać na przygotowanej sałacie.      

Przepis KGW Regnów
zdjęcie Kamila Kieszek