Potrawy z warzyw i mięsa

Show the MENU

Żeberka z grzybami

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żeberek,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • Vegeta,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz.

WYKONANIE:
Żeberka zalać posoloną wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i pozostawić na całą noc. Grzyby umyć, namoczyć. Żeberka wyjąć z zalewy, gotować ok.1 godz. Po ostygnięciu wyjąć kości, poporcjować. Cebulę podsmażyć, grzyby ugotować. Żeberka ułożyć w garnku, dodać cebulę, grzyby, wywar z grzybów i Vegetę , dusić do miękkości. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy. Zaprawić mąką ziemniaczaną, doprawić do smaku.

Zrazy wołowe z jarzynami

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa bez kości(ze zrazowej lub krzyżowej),
  • olej do smażenia,
  • 4 dkg mąki,
  • 4 opakowania mrożonej włoszczyzny paski,
  • 1 śmietana 18%(200g),
  • 2 łyżeczki siekanego zielonego koperku lub pietruszki,
  • sól.

WYKONANIE:
Mięso opłukać, obrać z błon i pokrajać w poprzek włókien na kawałki. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować z niego równy płat grubości około 1 cm, który osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Rozgrzać olej i na silnym ogniu osmażyć zrazy z obu stron, rumieniąc silnie, po czym przełożyć do szerokiego rondla. Osmażone zrazy dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Warzywa dodać do rondla z mięsem, dodać trochę wody i dusić razem. Wyparowaną wodę uzupełniać. Gdy mięso jest  miękkie, oprószyć resztą mąki, osolić do smaku i zagotować, połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na półmisek okrągły, pokryć sosem jarzynowym, posypać z wierzchu koperkiem, pietruszką siekaną.

Filety z dorsza pod beszamelem

SKŁADNIKI:

  • 4 filety z dorsza,
  • 3 brokuły,
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół(pietruszka, koperek),
  • olej do smażenia,
  • jajko,
  • mąka,
  • tarta bułka,
  • sól.

SOS BESZAMELOWY:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 szkl. mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

WYKONANIE:
Filety opłukać, osuszyć i posolić. Obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i tartej bułce. Obsmażyć na oleju z obu stron, Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, rozłożyć na kawałkach ryby. Przygotować sos: w rondelku rozgrzać masło i stale mieszając(najlepiej trzepaczką rózgową), wsypywać stopniowo mąkę(nie rumienić).Gdy mąka połączy się z masłem, porcjami wlewać zimne mleko, nadal mieszając. Gładki aksamitny sos gotować 3-5 min. Po zestawieniu z ognia doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać zioła. Zamiast gałki można dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Rybę w naczyniu zalać sosem beszamelowym. Zapiekać 20-30 minut.

Sałatka z tortellinii

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie tortellinii z mięsem,
  • 60 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4 jajka.

SOS:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 jogurt naturalny 150 ml.,
  • 2 łyżki ketchupu ostrego.

WYKONANIE:
Tortellinii ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać. Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Pozostawić do przestygnięcia. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Do sałatki przygotować sos: 2 łyżki majonezu połączyć z opakowaniem jogurtu naturalnego i ketchupem.

Surówka z kapusty pekińskiej

SKŁADNIKI:

  • 1 mała kapusta pekińska,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • mały jogurt naturalny,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • sól,
  • pieprz.

WYKONANIE:
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na małe kawałki. Kapustę drobno poszatkować. Rodzynki zalać wrzącą wodą aby zmiękły, odcedzić. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Przygotować sos, jogurt połączyć z majonezem, dodać curry, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem surówkę wymieszać.

Serniczek

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 masło roślinne w kostce,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE:
Zagnieść kruche ciasto, można schłodzić w lodówce.

Masa :

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • duży budyń waniliowy,
  • 3 śmietany 18% (duże, po 400 ml)

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną masę, dodać budyń, a następnie dodawać po łyżce śmietanę i delikatnie mieszać.
2/3 kruchego ciasta wyłożyć na blachę, podpiec. Wylać masę sernikową, zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

Ciasto miodowo- serowe

SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • cukier waniliowy,
  • 6 łyżek mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • ¼ kostki masła roślinnego,
  • 1 szklanka cukru.

WYKONANIE:
Masło roślinne, mleko, miód i cukier rozpuścić w rondlu i ostudzić. Zagnieść ciasto z ostudzonym syropem, podzielić na 3 części. Upiec cienkie placki.

Nadzienie:

  • 1 kg mielonego białego sera,
  • 4 jajka,
  • 1 szklana cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duży budyń śmietankowy.

Budyń rozrobić w mleku, pozostałe składniki zagotować, ciągle mieszając. Na koniec dodać budyń. Gorącym nadzieniem przekładać placki.

Polewa:

  • 1 puszka masy krówkowej,
  • płatki migdałowe.

Podgrzać lekko masę krówkową, posmarować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO !!!

Anna  Olba
RZD Kutno