Porzeczkowiec

Show the MENU

Składniki:
Masa kakaowa:

  • 3/4 szklanki oleju,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki cukru,
  • 5 jajek.

Masa serowa:

  • ½ kg białego sera (nie mielonego),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 kostka masła.

Bita śmietana:

  • 1/2 l śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 śmietany fixy.

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki,
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
Masa kakaowa: wodę, olej, cukier i kakao dodać do garnka, zagotować i ostudzić całą masę.
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach . Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części. Utrzeć masło z cukrem i dodać ser. Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i śmietan-fix. Masę wyłożyć na dżem. Całość posypać startą gorzką czekoladą.

SMACZNEGO !!!

RZD Kutno
Anna Olba