Polędwiczki w sosie bałkańskim

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia polędwiczki w sosie bałkańskim na półmisku

Składniki na sos:

  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cukinia mała,
  • cebula,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • łyżka oliwy,
  • 2 łyżki kaparów,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki

Składniki do marynaty polędwiczki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 300 g,
  • cebula,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki tłuczonego pieprzu

Składniki do smażenia polędwiczki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka masła

Przygotowanie marynaty:
Oczyszczoną i umytą polędwiczkę  kroimy na plastry o grubości 3 cm. Cebulę siekamy. Składniki marynaty mieszamy i dokładnie wcieramy w mięso. Odstawiamy.

Przygotowanie sosu:
Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę a czosnek siekamy. Na gorącej oliwie przesmażamy warzywa i czosnek z gałązką rozmarynu, oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Pomidory obieramy ze skórki i siekamy. Przesmażone, rumiane warzywa wymieszać z pomidorami. Przykryć i dusić około 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć rozmaryn, a pozostałe składniki zmiksować. Sos doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie polędwiczek:
Polędwiczki oczyszczamy z marynaty. Plastry mięsa smażymy na rozgrzanym oleju i od razu dodajemy masło, przekrojony na pół czosnek i gałązkę rozmarynu. Polędwiczki smażymy partiami, aby temperatura oleju była wysoka i mięso właściwie się smażyło. Smażymy po 1 -2 minuty z każdej strony. Mięso odłożyć na 1-2 minuty do odpoczynku, posolić. Do talerza nalać sos, obsypać kaparami. Na wierzchu ułożyć doprawioną polędwiczkę, gałązki rozmarynu.

Kamilla Majer
RZD Radomsko