Poduchy drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia przekrojoną poduchę drobiową ze szpinakiem i pieczarkami na talerzyku

Składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 70 g sera żółtego
  • 2 małe jajka
  • bułka tarta
  • masło i olej do smażenia
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i za chwilę posiekany czosnek. Dusić aż woda odparuje.Na drugiej patelni usmażyć drobno pokrojone pieczarki, dodać je do szpinaku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do miseczki, lekko przestudzić. W tym czasie zetrzeć na tarce ser żółty i połączyć ze szpinakiem. Pojedynczy filet podzielić na 2 płaty, dokładnie i cieniutko rozbić przy pomocy folii spożywczej aby nie porobić dziur w mięsie. Przygotowane mięso posypać solą i pieprzem, na środek położyć łyżkę farszu i złożyć tak aby pakiet miał formę kwadratu (poduchy). Obtoczyć w jajku i bułce tartej, usmażyć na rumiano. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i podpiec jeszcze 10 minut w gorącym piekarniku.

SMACZNEGO!!

Hanna Moszczyńska
RZD Kutno