Pijana śliwka (...)

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia kawałek ciasta pijana śliwka na talerzyku

Składniki:
biszkopt:

  • 6 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3szklanki oleju;

masa:

  • 1 duży budyń czekoladowy (na ¾ litra mleka),
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 kostka margaryny lub masła,
  • średni słoiczek nu telli;

śliwki:

  • 500 g suszonej śliwki kalifornijskiej (bez pestki),
  • 150-200 ml wódki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 5 łyżek wody,
  • 1 gotowa polewa lub rozpuszczona czekolada;

Przygotowanie:
Śliwki pokroić w paseczki, gotować w syropie z wody i cukru przez około 10 minut, po czym odstawić do wystygnięcia. Całość zalać wódką, odstawić pod przykryciem na kilka godzin, aż śliwki częściowo wypiją wódkę. Upiec biszkopt na wyłożonej pergaminem blasze, wystudzić, przekroić ciasto wzdłuż na dwie połowy. Przygotować masę. Budyń ugotować z cukrem i wystudzić. Wystudzony utrzeć, dodając stopniowo, na przemian po łyżce miękkiej margaryny lub masła i nutellę. Jedną połowę biszkoptu posmarować połową masy, nakryć drugą, wierzch posmarować resztą kremu. Nałożyć śliwki, polać cienko i nierównomiernie rozpuszczoną polewą lubczekoladą. Ciasto podawać dobrze schłodzone w lodówce.

Sernik na zimno
Składniki:

  • 1 kg sera (wiadereczko),
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 4 kolorowe galaretki,
  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • herbatniki na spód formy (lub biszkopt  z 4 jaj)

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w połowie wody na opakowaniu, dodać łyżkę cukru, przestudzić.1/3 kg sera utrzeć robotem na masę z 1/3 kostki masła lub margaryny, wlać przestudzoną tężejącą galaretkę i trochę ucierać. Następnie wylać do formy na herbatniki (lub biszkopt). Odczekać, aż stężeje. Czynność powtórzyć dwukrotnie z  porcją sera, masła lub margaryny i  galaretką. Wierzch ciasta zalać samą galaretką.

SMACZNEGO !

Adryjanna Kempa
RZD w Wieruszowie