150 000  Premii Młodego Rolnika nabór do 0108. 

UWAGA!!! W czasie epidemii obsługujemy klientów zgodnie z wymogami kwarantanny. W sprawie naborów PROW 2014-2020 prosimy kontaktować się tutaj i tutaj !!!

Nowa jakość doradztwa rolniczego - czytaj tutaj i  tutaj

Pieczone kotleciki mielone w stylu greckim

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia pieczony kotlecik mielony w stylu greckim na talerzyku

 Składniki:

  • 60 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 czerstwa bułka
  • suszone pomidory w oleju
  • ser feta-słupki
  • zielone oliwki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, oregano, bazylia, pieprz
  • olej

Sos:

  • 1 jogurt typu greckiego,
  • ½ łyżeczki octu winnego,
  • 1 ogórek (długi),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na małej ilości oleju. Ostudzić. Do mięsa dołożyć cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, bułkę tartą, czerstwą bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą. Wyrobić na gładką masę. Dodać przyprawy. Mięso podzielić na części i każdą część spłaszczyć wilgotną dłonią. Na środku ułożyć fetę, pomidora odsączonego z oleju i 2 oliwki. Skleić boki i uformować kotleciki. Delikatnie spłaszczyć dłonią. Na rozgrzanej patelni podsmażyć na oleju mięso na złoto(ok. 5 minut z każdej strony), a następnie włożyć je na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.

Sos jogurtowy:
Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach tarki warzywnej,  odcisnąć sok. Przełożyć do miski, dodać jogurt, ocet, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku. Dodatkowo do kotlecików można podać sałatkę w stylu greckim.

SMACZNEGO!!!

Anna Olba
RZD Kutno