Papryka faszerowana

Show the MENU

Składniki:

  • papryka  12 szt.
  • ryż brązowy  3 saszetki
  • warzywa na patelnie  2 op. (z bazylią i ziołami)
  • kukurydza w puszce  1op.
  • piersi z kurczaka  3 szt.
  • sól,
  • pieprz
  • żółty ser 25 dag
  • olej

Wykonanie:
Paprykę umyć, odciąć górną część (około 1cm), usunąć środek. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, ryż ugotować, ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Kurczaka przełożyć do miski, na patelnię wrzucić warzywa. Ugotowany ryż, warzywa, kukurydzę dodajemy do kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy ¾ porcji startego sera i mieszamy. Gotowym farszem napełniamy paprykę, posypujemy serem i przykrywamy odciętą górną częścią papryki. Tak przygotowane papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy około godziny w temperaturze 180oC.

Urszula Stala
RZD Bełchatów