Owsiane placuszki

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia gotowy owsiany placuszek na talerzyku z kawą zbożową w filiżance

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka kefiru,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
  • słoiczek domowych konfitur.

Wykonanie:
Płatki owsiane wsypać do miski, dodać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Płatki zalać kefirem, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut, aby napęczniały. Na patelni rozgrzać olej, wkładać łyżką stołową porcje ciasta i formować na okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Upieczone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące, posypane cukrem i konfiturami z kawą zbożową. Pycha, polecam na śniadanie.

SMACZNEGO!!

Anna Gołaszewska
Rejon Łódzki Wschodni.