Ogórki faszerowane

Show the MENU

 Składniki:

  • 2 duże grube, długie ogórki zielone
  • 100g tartego wędzonego sera żółtego
  • 300g pieczarek
  • 200-300g kiełbasy wędzonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Cebulę, natkę pietruszki i czosnek posiekać. Czosnek dodatkowo utrzeć z odrobiną soli. W rondlu rozgrzać 50 ml oliwy i podsmażyć na niej cebulę, czosnek i kiełbasę, do lekkiego zarumienienia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej pieczarki na złoty kolor. Wymieszać ze sobą zawartość rondla, patelni i posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki razem z częścią miąższu i do każdej połówki nałożyć przygotowany farsz. Ogórki polać oliwą, która pozostała ze smażenia, posypać startym serem. Tak przygotowane ogórki  zapiekać ok.  20-25 minut w nagrzanym do 180º C piekarniku.

SMACZNEGO!

Zuzanna Maślińska
RZD Zgierz