Muszle z farszem

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia muszle z farszem

Składniki:

  • 15 dużych muszli makaronowych,
  • 10 dag sera feta,
  • 15 dag pomidorków koktajlowych,
  • 15 dag oliwek bez pestek,
  • pół żółtej papryki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
Muszle ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić (każdą muszlę osobno otworem do dołu). Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, paprykę w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki i połączyć  z pomidorami i papryką. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Farsz doprawić solą, pieprzem i połączyć z serem. Farszem wypełnić muszle. Udekorować natką pietruszki. Na półmisku prezentują się bardzo efektownie.

 Jadwiga Siwińska