A może zielony Sylwester

Show the MENU

Szpinak jest bardzo cennym warzywem liściastym. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych: potasu, magnezu, a także witamin C, E, K, ß-karotenu, witamin z grupy B oraz folianów. Ze względu na duże ilości potasu, który utrzymuje właściwy rytm serca i ciśnienie krwi polecany jest osobom z nadciśnieniem. Szpinak dostarcza spore ilości magnezu, który korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, łagodzi stres i uspokaja. To zielone warzywo jest dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny nie tylko do prawidłowego kształtowania układu nerwowego płodu, a także w trakcie całego życia strzeże właściwego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Wartość odżywczą szpinaku obniża znajdujący się w nim kwas szczawiowy, który łącząc się z wapniem uniemożliwia wykorzystanie tego pierwiastka przez organizm. Łącząc jednaj szpinak z produktami bogatymi w wapń (jogurt, jaja, ser) zmniejszamy to niekorzystne oddziaływanie. Spożycie szpinaku powinny ograniczać osoby z artretyzmem, reumatyzmem, chorobami nerek, wątroby oraz dolegliwościami układu pokarmowego, właśnie z powodu nieprzyswajalnych przez organizm soli - szczawianów wapnia i potasu.

Poniżej kilka propozycji smacznych potraw ze szpinakiem:

Bardzo dobre ciasto szpinakowe
Ciasto:

  • 20 dag rozmrożonego szpinaku,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 3 jaja,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie:

  • 330 ml śmietany 30%,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • ewentualnie tarta czekolada

Przygotowanie:
Składniki ciasta zmiksować, przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm. Piec 50 minut w temperaturze 180oC. Gdy ostygnie, przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać krzepnącą galaretkę. Większą część krzepnącej śmietany wylać na przekrojone ciasto, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę śmietany. Posypać okruszkami ciasta lub startą czekoladą.

Danie makaronowe ze szpinakiem wg Jadzi

  • ok. 40 dag makaronu wstążki,
  • podwójna pierś kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 20 dag szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przełożyć do garnka. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka, usmażyć na maśle, dodać do makaronu. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka, dodać do makaronu. Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle z 3 ząbkami czosnku, także dodać do makaronu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Szpinak w cieście francuskim

  • płat ciasta francuskiego,
  • ok. 300 g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • ser feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka startego żółtego sera

Przygotowanie:
Szpinak podsmażyć na maśle, do odparowania soku. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty czosnek, śmietanę, wymieszać, przestudzić. Kawałki ciasta francuskiego rozłożyć na blaszce (pokrojone wg potrzeb). Na środku każdego kawałka rozsmarować szpinak, ułożyć fetę pokrojoną w kostkę. Boki płatów ciasta zlepić na środku (ostrym nożem naciąć poprzecznie na wierzchu). Posypać żółtym serem, zapiec na złoto. Podawać z surówką, np. z pomidorów lub z barszczykiem.

Irena Babczyńska