Składniki
Beza:
3 szt. białka
150 g cukru
100 g płatków migdałowych
Galaretki:
2 galaretki o smaku malinowym
800 ml wrzącej wody
Ciasto:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
1 szczypta soli
3 szt. żółtek
125 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia (30 g)
Przełożenie:
500 g malin
500 ml śmietanki 30% tłuszczu (schłodzonej)
1 opakowanie masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców
Przygotowanie
Beza:
Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Formę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na tym papier do pieczenia by nieco zwisał na boki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmarować na blasze, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika o jeden poziom niżej od środka. Czas pieczenia: około 60 min.
Galaretki:
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić do uzyskania gęstej konsystencji.
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm wysmarować na dnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną masę, następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać do masy po łyżce przesianej mąki i miksować do połączenia składników.
Pieczenie:
Gotowe ciasto rozsmarować na spodzie formy cienką warstwą, a następnie piec do zarumienienia. Po upieczeniu przestudzić, a następnie wyjmij ciasto z formy. Czas pieczenia: około 18 - 20 min.
Przełożenie:
Gotowy spód zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż do formy, w której był pieczony. Galaretkę wymieszaj z malinami i wyłóż równomiernie na spód z ciasta. Odstaw do lodówki do stężenia. Czas chłodzenia: około 60 min.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj do połączenia. Gotową masę wyłóż równą warstwą na galaretkę z malinami, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Czas chłodzenia: około 60 min.
Magdalena Siwek
PZDR Opoczno