Malinowa chmurka

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia kawałek upieczonego ciasta malinowa chmurka na talerzu

Ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Przygotowanie:
Składniki zagnieść ręcznie, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 15-20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta.Wystudzić.

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 malinowe galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukru pudru . Na koniec dodać serka mascarpone.

Beza z migdałami:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40-50 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier stopniowo. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową rozsmarować na papierze na blaszce o wymiarach 23 x 33 cm. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temp. 140 C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Smacznego !!!

RZD Pajęczno Tronina Małgorzata