Leśny mech. Przepis na dużą formę

Show the MENU

Składniki:
Ciasto:

  • 450 gramów mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • ok. 1 litr kremówki
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 opakowania śmietan- fixu

Sposób wykonania:
Ciasto:
Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć na sicie. Jajka zmiksować z cukrem. Nadal miksując dodać olej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dobrze zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Z wystudzonego ciasta zdjąć wierzch i drobno pokruszyć.

Masa:
1 galaretkę rozpuścić według przepisu i gdy stężeje pokroić w kostkę. Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do stanu półpłynnego. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Na koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i galaretkę pokrojoną w kostkę. Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na niej rozsypać pokruszone wcześniej ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin.