Kurczak w winogronach

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia kurczak w winogronach i brokułami

Składniki:

  • 300 g  czerwonych winogron,
  • 400 g filetów z piersi kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g brokułów

Wykonanie:
Pieczarki czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Umyte  winogrona, osuszamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, a następnie lekko solimy i pieprzymy.
Na rozgrzanym na patelni oleju, smażymy mięso na dużym ogniu około 3 minuty, stale mieszając. Dodajemy pieczarki, wlewamy wino i dusimy 10 minut. Po czym dodajemy winogrona i dusimy potrawę 15 minut. Z patelni wyjmujemy mięso, pieczarki i winogrona. Dwie łyżki wody mieszamy z łyżeczką  mąki ziemniaczanej i zagęszczamy sos. Dodajemy masło i musztardę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy. Dodajemy mięso z pieczarkami i winogronami. Wyłożoną na talerze potrawę dekorujemy ugotowanymi brokułami.

Kamilla Majer
PZDR Radomsko