Keks świąteczny

Show the MENU

Składniki:

  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • ¼ szklanki brandy,
  • po 2/3 szklanki: rodzynek, suszonej żurawiny, pokrojonych suszonych  moreli,
  • po 1/3 szklanki: płatków migdałowych, kandyzowanej skórki pomarańczy, wiórków kokosowych,
  • 4 jajka,
  • 30 dag masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: 
Sok i brandy podgrzać w garnku. Wsypać wszystkie bakalie, wymieszać i odstawić na godzinę. Do miski włożyć miękkie masło, miksować  około  5 minut, aż stanie się puszyste. Miksować dalej i dodawać cukier puder, cukier waniliowy, wbijać po kolei jajka. Dołożyć bakalie, całość miksować na średnich obrotach  około  2  minut. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować powoli, aż wszystkie składniki się dobrze  połączą. Masę  ciasta wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160OC około godziny. Po upieczeniu keks można polukrować i udekorować porcją bakalii.

SMACZNEGO!!!

Adryjanna Kempa
RZD w Wieruszowie