Karp w śmietanie

Show the MENU

Podawanie ryb na wigilijny stół ma bardzo długą tradycję. Rybom przypisywano znaczenie religijne – ryba to przecież symbol chrześcijaństwa. Dla pierwszych chrześcijan była znakiem rozpoznawczym. W symbolice ludowej ryba oznacza płodność. Nasi przodkowie wierzyli, że zjedzenie jej na wigilijnej kolacji zapewni zdrowie, obfitość, dostatek i siłę. 

Chociaż to nie karp jest tradycyjną, polską rybą, od kilkudziesięciu lat ma wielu zwolenników. I właśnie dla smakoszy karpia proponuję poniższy przepis.  

 Karp w śmietanie 

Składniki:

ok. 1 kg karpia, 25 dag pieczarek, cebula, 20 dag sera żółtego, ½ -3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, mąka do obtaczania, olej do smażenia, masło, natka pietruszki, olej do obsmażania, masło

Wykonanie: 

Oczyszczonego karpia pokroić w półdzwonki, natrzeć solą, pieprzem odstawić na godzinę. Każdy kawałek obtaczać w mące i obsmażyć na złoty kolor. W naczyniu wysmarowanym masłem układać kawałki ryby, posypać pieczarkami uprzednio pokrojonymi i przesmażonymi z cebulą. Na wierzchu posypać startym serem, ułożyć kawałki masła. Zapiekać w przykrytym naczyniu ok. 20 min. Polać śmietaną, przyprawioną do smaku solą i pieprzem. Zapiekać kolejne 10 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki. (IB)