Karczek zapiekany z marchewka i pieczarkami

Show the MENU

Karczek zapiekany z marchewką i pieczarkami
Składniki:
1 kg karczku,
4-5 duże marchewki,
3 duże cebule,
0,5 kg pieczarek,
słoik majonezu,
wegeta, sól

Sposób wykonania:
Pieczarki pokroić na cienkie plastry, podlać olejem ,odparować na patelni, dodać wegetę i chwilę poddusić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i poddusić na oleju ok 5 min. Cebulę pokroić na drobne kawałki ,dodać wegetę i chwilę poddusić.
Surowy karczek pokroić na wąskie plastry ok 1 cm i ułożyć na dużej brytfannie(9 szt. ). Na plastrach karczku układać warstwami podduszone pieczarki, cebulę i marchewkę. Na wierzchu każdej części karczku na podduszonych warzywach rozprowadzić warstwę majonezu.
Brytfannę przed umieszczeniem w piekarniku przykryć warstwą folii aluminiowej. Piec w temp ok 200 ͦ C przez około 2 godziny(do miękkości mięsa).
Folię aluminiową zdjąć na 5 minut przed końcem pieczenia by warstwa majonezu się zarumieniła.
Podawać z kluskami śląskimi, ryżem lub do pieczywa.

SMACZNEGO!!!
Kamila Kieszek
PZDR Rawa Mazowiecka