Kaczka nadziewana

Show the MENU

Składniki:

  • 1 oczyszczona kaczka,
  • 150 g wątroby wieprzowej,
  • 400 g łopatki,
  • 20 g tłuszczu,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g czerstwej bułki,
  • 2 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • majonez,
  • pieprz

Wykonanie:
Z kaczki z usunąć  kości. Bułkę namoczyć w mleku, a potem odcisnąć. Cebulę usmażyć na tłuszczu. Bułkę, cebulę, wątróbkę, mięso przepuścić 2 razy przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z jajkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kaczkę wypełnić nadzieniem, zaszyć, uformować. Ułożyć na brytfannie, polać stopionym tłuszczem, skropić wodą. Piec ok. 90 minut.

SMACZNEGO !

Kamila Kieszek (przepis udostępniony przez Panią Henrykę Gos)