Jabłecznik bez pieczenia

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia kawałek jabłecznika na talerzyku

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 g ciastek digestive
  • 200 g margaryny Palma
  • 2 puszki masy karmelowej
  • 200 g serka mascarpone
  • 20 g żelatyny (1opakowanie)
  • 600 g śmietany kremówki

Przygotowanie:
Ciasteczka rozkruszyć na drobno. Dodać rozpuszczoną Palmę i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód foremki i dobrze docisnąć. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozsmarować na wierzchu karmel z 1 puszki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło i uprażyć jabłka, często mieszając i doprawić przyprawami. Do uprażonych, gorących jabłek wsypać dwie galaretki i dobrze wymieszać. Przestudzone jabłka wyłożyć na spód z ciasteczek i karmel. Zostawić do stężenia.
Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie dodać do niej pół szklanki gorącej wody i wymieszać do rozpuszczenia.
Mascarpone (w temperaturze pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Dodawać po trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.

Smacznego !

Anetta Chrzanowska