Fiona

Show the MENU

Fiona to odmiana ciasta znanego pod nazwą Shrek. Różnica polega na zastosowaniu różowych składników: napoju i galaretek.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 napoje FRUGO o kolorze fioletowym
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 op. delicji
  • 3 fioletowe galaretki
  • bita śmietana lub śnieżka
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy w 160 -180 stopniach C około 35 minut. Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. FRUGO i gotujemy z pozostałym napojem.
Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście. Układamy delicje. Przykrywamy bitą śmietaną z jedną tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Polewamy pozostałymi tężejącymi galaretkami przyrządzonymi wg przepisu na opakowaniu. Dekorujemy wybranymi owocami.