Faszerowana pierś kurczaka w cieście francuskim

Show the MENU

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:
Rozmrożony szpinak smażyć na maśle tak aby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe. Każdą z piersi rozciąć (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą. Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części. z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę). Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.

SMACZNEGO!!!

Hanna Moszczyńska
RZD Kutno