Składniki:
Przygotowanie:
Sprawioną rybę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. Umyte i oczyszczone warzywa obrać. Marchewki i seler kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w talarki. Czosnek posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek przesmażyć krótko na 4 łyżkach oliwy. Dodać marchewkę i seler, smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Do warzyw wlać wino, dodać pomidory i natkę. Dusić całość 10 minut. W posmarowanej oliwą formie ułożyć rybę, obłożyć ją warzywami i plasterkami z połowy cytryny, skropić zapiekankę resztą oliwy, piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Kamilla Majer