Dorsz w warzywach

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia dorsza w warzywach na półmisku

Składniki:

  • 1,2 kg dorsza
  • 8 łyżek oliwy
  • 50 dag pomidorów
  • po 2 cebule i marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego świeżego majeranku
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:
Sprawioną rybę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. Umyte i oczyszczone warzywa obrać. Marchewki i seler kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w talarki. Czosnek posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek przesmażyć krótko na 4 łyżkach oliwy. Dodać marchewkę i seler, smażyć jeszcze 5  minut. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Do warzyw wlać wino, dodać pomidory i natkę. Dusić całość 10  minut. W posmarowanej oliwą formie ułożyć rybę, obłożyć ją warzywami i plasterkami z połowy cytryny, skropić zapiekankę resztą oliwy, piec  ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Kamilla Majer