Ciasto „STYROPIAN”

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia kawałek ciasta „STYROPIAN” na talerzyku

Składniki:
Ciasto:                                                                    

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny - Kasia

Masa:

  • 3 duże śmietany 18%
  • pół szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć i rozdrobnić na miękką kruszonkę. Białka ubić, połączyć z resztą składników masy, delikatnie mieszać (nie miksować). Połowę kruszonki ułożyć na dnie blachy, wyłożyć masę, potem znów kruszonkę. Piec 50 minut w temperaturze 130oC.

Magdalena Siwek
RZD Opoczno