Ciasto Karoliny

Show the MENU

Przepis na biszkopt:

  • 5 jaj,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Ubić pianę z białek, dodać żółtka oraz pozostałe składniki. Wymieszać delikatnie, wylać na blaszkę i upiec.

Krem budyniowy:
Ugotować 2 budynie śmietankowe z trzema łyżkami cukru. Utrzeć 200 g masła lub margaryny, dodać małymi porcjami wystudzony budyń. Ubić 330 ml śmietany 30% z cukrem waniliowym i usztywnić 1 łyżeczką żelatyny. Biszkopt przekroić na dwie, trzy części. Połączyć kolejno: biszkopt, dżem porzeczkowy, biszkopt, krem budyniowy, biszkopt, bita śmietana. Wierzch ciasta udekorować posypując startą gorzką czekoladą.

Marianna Reszka
RZD Tomaszów Maz