Składniki:
Sposób wykonania:
Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ciasno ułożyć biszkopty. Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać cukier waniliowy i pół szklanki cukru. Utrzeć, aż zrobi się kogel mogel. Dodać jeden jogurt (powinny być w temperaturze pokojowej) i zmiksować. Wsypać cztery budynie waniliowe i dalej miksować. Jeśli masa będzie już gładka dodać pozostałe jogurty cały czas miksując. Wlać małym strumieniem olej. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Miksować dalej porcjami dodając cukier, aż piana stanie się szklista. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wlać masę jogurtową i delikatnie mieszać, aż obie masy się połączą. Przelać na biszkopty. Na wierzchu ułożyć maliny i borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godziny i 20 minut. Tuż przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!
Hanna Moszczyńska
RZD Kutno