150 000  Premii Młodego Rolnika nabór do 0108. 

UWAGA!!! W czasie epidemii obsługujemy klientów zgodnie z wymogami kwarantanny. W sprawie naborów PROW 2014-2020 prosimy kontaktować się tutaj i tutaj !!!

Nowa jakość doradztwa rolniczego - czytaj tutaj i  tutaj

Ciasto jogurtowe z malinami i borówkami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia ciasto jogurtowe z malinami i borówkami na blaszce

Składniki:

  • 4 duże jogurty greckie,
  • 8 jaj,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 budynie waniliowe,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • ½ szklanki cukru do masy jogurtowej,
  • ½ szklanki cukru do piany z białek
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie biszkoptów,
  • garść malin,
  • garść borówki amerykańskiej

Sposób wykonania:
Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ciasno ułożyć biszkopty. Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać cukier waniliowy i pół szklanki cukru. Utrzeć, aż zrobi się kogel mogel. Dodać jeden jogurt (powinny być w temperaturze pokojowej) i zmiksować. Wsypać cztery budynie waniliowe i dalej miksować. Jeśli masa będzie  już gładka dodać pozostałe jogurty cały czas miksując. Wlać małym strumieniem olej. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Miksować dalej porcjami dodając cukier, aż piana stanie się szklista. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wlać masę jogurtową i delikatnie mieszać, aż obie masy się połączą. Przelać na biszkopty. Na wierzchu ułożyć maliny i borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godziny i 20 minut. Tuż przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!

Hanna Moszczyńska
RZD Kutno