Ciasto "Adam i Ewa"
Składniki:
biszkopt:
dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Ubić na sztywno pianę z białek, następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka cały czas miksując. Do masy dołożyć przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170-180oC piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru (ok. 20 min), przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto odstawić do ostygnięcia.
Na wystygniętym biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki.
1,5 szk. syropu od mandarynek i 1,5 szklanki soku pomarańczowego zagotować. W pozostałej 0,5 szk. i soku pomarańczowego rozmieszać budynie (jeśli budynie są bez cukru to dodać cukier do smaku) i wlać do gotującego się soku. Chwilę gotować, mieszając cały czas. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami i odstawić do ostygnięcia
Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubitą śmietanę wyłożyć na dokładnie wystudzoną warstwę budyniową. Na wierzchu ułożyć herbatniki w szachownicę.
Mariola Hernas