Ciastka orzechowe

Show the MENU

Składniki:

300g  zmielonych orzechów laskowych + ok 40 sztuk całych

250g  cukru pudru

1cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

3 białka

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 1300C (włączone góra dół)

Ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodać sól . Stopniowo dodać cukier, zostawiając 2 łyżki.

Odłożyć 6 łyżek ubitej piany w miseczce, do reszty dodać cynamon i orzechy. Wymieszać.

Do odłożonej piany dodać resztę cukru, utrzeć łyżką. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.

Do miseczki wlać trochę letniej wody. Z ciasta formować mokrymi dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Końcem drewnianej łyżki zrobić zagłębienie w każdej kulce, nałożyć w nie pianę - najlepiej z rękawa cukierniczego i na czubku położyć orzech laskowy.

Piec ok 30 minut.

 

Można uprościć  przepis pomijając  robienie ozdoby białkowo-orzechowej na każdym ciasteczku

 

Smacznego!!!

 

Katarzyna  Żyszkowska

PZDR Skierniewice 

*zdjęcie ze strony www.fotoforum.gazeta.pl