Chleb domowy na zakwasie

Show the MENU

Chleb domowy na zakwasie
Składniki:

  • 1 porcja zakwasu,
  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki soli,
  • ¾ szklanki otrąb pszennych,
  • ¾ szklanki siemienia lnianego,
  • ¾ szklanki nasion słonecznika lub pestek dyni,
  • 1/6 kostki drożdży

Przygotowanie:
Wieczorem zarobić rozczyn z porcji zakwasu, 1 szklanki mąki żytniej  i 1 szklanki letniej wody. Pozostawić do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Rano dodać mąkę pszenną, sól, 3 szklanki letniej wody (w ½ szklanki rozpuścić drożdże), otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik lub dynię. Wymieszać pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć do słoika 1 garść ciasta - zakwas do następnego pieczenia, można go przechowywać w słoiku( w lodówce) do 3 tygodni. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych oliwą( nie za dużo żeby chleb nie był za tłusty) dwóch keksówek i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Nagrzać piec do 1500C i wstawić foremki z ciastem. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 2000C , piec około 50 minut. Wyjąć  chleb z foremek i odwrócić tak, aby spód był tym razem na wierzchu, piec jeszcze około 10 minut. Opukiwany od spodu, dobrze upieczony wyda poprawny dźwięk. Po upieczeniu chleba posmarować zimną wodą, skórka chleba będzie smakowicie błyszczeć. stanie się błyszcząca.

Piernik z prawdziwego miodu
Skladniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 margaryna,
  • 1 szklanka miodu prawdziwego,
  • 5 jaj,
  • ½ szklanka mleka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka niezbyt słodkiego dżemu najlepiej  z czarnej porzeczki,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • przyprawa do pierników,
  • trochę cynamonu,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • orzechy, rodzynki        

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Ucierając dodawać stopiony ale schłodzony miód, dżem, mleko, mąkę, sodę, kakao, przyprawy i oprószone w mące bakalie.
Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych i wyłożonych papierem dwóch mniejszych keksówek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut, w temperaturze 1900-2000C. Przestudzony piernik polać polewą czekoladową lub polukrować.

SMACZNEGO!!!

Małgorzata Tronina
Rejonowy Zespół Doradców
w Pajęcznie  tel. 34 311 11 97