Biszkopt ze śliwkami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia dwa kawałki biszkoptu ze śliwkami na talerzyku

Składniki: (biszkopt na dużą blaszkę)
14 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 14 łyżek cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy 14 żółtek dalej ubijając i 11 łyżek mąki oraz na sam koniec 3 łyżki kakao.
 
Śliwki
250 g śliwek kalifornijskich suszonych gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru ok. 3 łyżek do miękkości odcedzamy i śliwki w słoiku zlewamy wódką zakręcamy.
 
Krem
4 żółtka z 2 łyżkami cukru ucieramy na parze na białą masę, odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia  wkładamy 2 masła 200 g i dodajemy masę jajeczną, następnie miksujemy i  dodajemy Nutellę (2 małe słoiczki). Dokładnie miksujemy aż do połączenia składników. Upieczony i wystudzony  biszkopt kroimy na pół. Przygotowujemy poncz -  zamiast spirytusu możemy dodać wódkę ze śliwek. Ciasto nasączamy ponczem, przekładamy kremem - w środku i na wierzchu. Górną warstwę kremu dekorujemy pokrojonymi śliwkami.

SMACZNEGO !
 
Kamila  Kieszek
RZD Rawa Mazowiecka