Babka ucierana świąteczna

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia świąteczną babkę ucieraną

Babka ucierana świąteczna
Składniki:

  • 25 dag masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany,
  • skórka otarta z 1 cytryny;
  • do formy:1 łyżka masła i bułka

Przygotowanie:
Masło utrzeć na pianę z cukrem i skórką z cytryny. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać śmietanę i pianę ubitą z białek. Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180OC, piec około 45 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Mazurek pomarańczowy
Składniki na kruche ciasto: 

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 20 dag masła

Przygotowanie:
Zagnieść ciasto, rozwałkować i upiec na jasny kolor w temperaturze 180OC, piec około  30 minut.

Składniki masy:

  • ½ kg pomarańczy,
  • 2 cytryny,
  • ½ kg cukru;
  • do posypania: płatki migdałów

Przygotowanie:
Z owoców zetrzeć skórkę przy użyciu tarki. Z miąższu owoców usunąć pestki, dodać startą skórkę. Całość wysmażyć z cukrem, często mieszać. Gotową masę rozsmarować na upieczonym cieście,  posypać płatkami migdałów.

Adryjana Kempa specjalistka ds. gwia
Rejonowy Zespół Doradców w Wieruszowie

PS. Doroczny  jarmark wielkanocny pod patronatem burmistrza Wieruszowa na stałe wpisuje się do kalendarza cyklicznych wydarzeń lokalnych. Dla kół gospodyń wiejskich z Teklinowa, Podzamcza i Polesia  był okazją promocji tradycji wielkanocnych i wielkanocnych kulinariów. Degustowano  między innymi żurek wiejski z białą kiełbasą oraz świąteczne wypieki (przepisy wypieków powyżej).