"Zdrowy styl życia - zdrowy styl bycia"

Show the MENU
10.04.2022

Doczekaliśmy się i my!

9 kwietnia br. w budynku Warsztatów Gastronomicznych ZS nr 1 w Wieluniu odbyło się szkolenie „Zdrowy styl życia – zdrowy styl bycia”. Jest to seria szkoleń organizowanych przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z/s w Bratoszewicach, współfinansowany z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Łódź. Szkolenia poświęcone są tematyce zdrowego odżywiania
i promowania zdrowego stylu życia. Kierowane są w szczególności do Kół Gospodyń Wiejskich, ale także mieszkańców/mieszkanek obszarów wiejskich. Spotkania te realizowane są we wszystkich powiatach województwa łódzkiego w terminie od 15 marca do 15 kwietnia br. Patronat nad szkoleniami objął: Wiceprezes Rady Ministrów – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk oraz Poseł na Sejm RP – Robert Telus Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W powiecie wieluńskim współpracę przy organizacji szkolenia podjęło Starostwo Powiatowe Wieluń, Placówka Terenowa KRUS Wieluń oraz Biuro Powiatowe ARiMR Wieluń.
Swoją obecnością zaszczycił nas przedstawiciel KOWR OT Łódź – Kamil Wdowiak.
Wśród zaproszonych gości pojawili się: Poseł na Sejm RP - Paweł Rychlik, Wicestarosta wieluński – Krzysztof Dziuba, Kierownik PT KRUS Wieluń – Tomasz Dawidziak oraz Kierownik BP ARiMR Wieluń – Rafał Zuzewicz.
Część wykładową połączoną z dyskusją poprowadziła Pani mgr Magdalena Chrzan – Dietetyk kliniczny, która oprócz ciekawej prezentacji, przygotowała zestaw materiałów dla każdego uczestnika szkolenia. Wśród materiałów znaleźć można było: tygodniowy jadłospis z przepisami, „talerz zdrowego żywienia”, zasady zdrowego żywienia oraz planer „co na obiad” wraz z listą zakupów do uzupełnienia. Ponadto rozlosowała ufundowane dwa vouchery wśród przybyłych na szkolenie Pań.
Wśród uczestniczek rozlosowano i rozdano również upominki przygotowane przez Posła na Sejm RP – Pawła Rychlika, Kierownika PT KRUS Wieluń – Tomasza Dawidziaka, Kierownika BP ARiMR Wieluń – Rafała Zuzewicza, p.o. Kierownika PZDR Wieluń – Magdalenę Szydło oraz Producenta octów owocowych.
W czasie przerwy Panie miały czas na rozmowy w kuluarach i poczęstunek.
W dalszej części najważniejsze informacje przekazał pracownik PT KRUS Wieluń – Piotr Wróbel.
Przy okazji odpowiedział na zadawane przez uczestników pytania.
Na zakończenie oczekiwany przez wszystkich pokaz kulinarny przygotowany przez nauczyciela Przedmiotów Gastronomicznych w ZS nr 1 – Przemysława Banasia. Omówił temat „Śledzie wczoraj
i dziś” z akcentami humorystycznymi, walory jaja kurzego. Wraz z uczennicami zaprezentował: Tatar ze śledzia, Deser miodowo-jogurtowy z piernikiem i owocami oraz przygotowanie majonezu.
Pokaz połączono z degustacją.
W szkoleniu wzięło udział ponad 60 osób. Wszyscy opuścili salę w dobrych humorach,
bogatsi o zdobytą wiedzę. Niebawem kolejne spotkania, na które już dziś serdecznie zapraszamy!
Zachęcamy do śledzenia naszej strony www.lodr-bratoszewice.pl .

Magdalena Szydło
Agnieszka Furman