Wyniki konkursu

Show the MENU

Konkurs „Chleb Dożynkowy” edycja II polegał na amatorskim wypieku tradycyjnego chleba dożynkowego z dostarczonej przez Organizatora mąki żytniej uzyskanej ze zboża pochodzącego z poletek demonstracyjnych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.

Celem konkursu było zachęcenie Kół Gospodyń Wiejskich oraz producentów RHD do kultywowania polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z obrzędowym wypiekiem chleba dożynkowego, podtrzymywanie dbałości związanej z poczuciem tożsamości kulturowej, pielęgnowania szacunku dla chleba, oraz propagowania spożycia pełnowartościowego pieczywa, wytworzonego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.

Konkurs zorganizowany został przy współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział Regionalny w Łodzi.

Konkursowe formularze zgłoszeniowe przesłało 46 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego.

Do oceny konkursowej zostało dostarczonych 45 chlebów.

Komisja oceniała  prace konkursowe biorąc pod uwagę następujące kryteria zawarte w Regulaminie Konkursu:

  • barwę wypieczenia
  • smak
  • zapach
  • poziom wypieczenia oraz strukturę miękiszu w przekroju
  • tradycyjne zdobnictwo charakterystyczne dla chleba dożynkowego oraz ogólne wrażenie estetyczne

 

Komisja Konkursowa ustaliła następujące wyniki Konkursu „Chleb Dożynkowy” edycja II

I  MIEJSCE – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Mokrej Prawej  , powiat skierniewicki                           

II MIEJSCE -  Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowcu nad Pilicą , powiat opoczyński                            

III MIEJSCE – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Woli Mąkolskiej , powiat zgierski                              

 

WYRÓŻNIENIA:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pichlicach „Pichliczanki”, powiat wieruszowski
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Zabłociu, powiat wieluński
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Żarnowicy Dużej „Żarnowianki”, powiat piotrkowski

 

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za podjęcie trudu wypieku chleba dożynkowego oraz za uczestnictwo w Konkursie.