Konkurs „Chleb Dożynkowy” edycja II polegał na amatorskim wypieku tradycyjnego chleba dożynkowego z dostarczonej przez Organizatora mąki żytniej uzyskanej ze zboża pochodzącego z poletek demonstracyjnych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Celem konkursu było zachęcenie Kół Gospodyń Wiejskich oraz producentów RHD do kultywowania polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z obrzędowym wypiekiem chleba dożynkowego, podtrzymywanie dbałości związanej z poczuciem tożsamości kulturowej, pielęgnowania szacunku dla chleba, oraz propagowania spożycia pełnowartościowego pieczywa, wytworzonego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.
Konkurs zorganizowany został przy współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział Regionalny w Łodzi.
Konkursowe formularze zgłoszeniowe przesłało 46 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego.
Do oceny konkursowej zostało dostarczonych 45 chlebów.
Komisja oceniała prace konkursowe biorąc pod uwagę następujące kryteria zawarte w Regulaminie Konkursu:
Komisja Konkursowa ustaliła następujące wyniki Konkursu „Chleb Dożynkowy” edycja II
I MIEJSCE – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Mokrej Prawej , powiat skierniewicki
II MIEJSCE - Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowcu nad Pilicą , powiat opoczyński
III MIEJSCE – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Woli Mąkolskiej , powiat zgierski
WYRÓŻNIENIA:
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za podjęcie trudu wypieku chleba dożynkowego oraz za uczestnictwo w Konkursie.